ציוד Automatic Identification System) AIS)

מכשיר המציג על צג פרטים של כלי שייט בסביבה על ידי קליטת תשדורות מאותם כלי שייט,
תשדורות ה-AIS נקלטות בתדרי VHF בערוצי שידור דיגיטליים מיוחדים שהוקצו לנושא זה (ערוצים 88b & 87b , שאינם מופיעים בלוח הערוצים של מכשיר VHF ימי רגיל).

פרטי כלי השייט שיוצגו על הצג, כוללים, בית היתר, את שמו, מיקומו המדוייק, קורס התקדמות ומהירות.
בנוסף, הפרט החשוב ביותר- מתי כלי שייט זה יימצא בקרבה המירבית אלינו ובאיזה מרחק מאיתנו הוא צפוי לעבור (בהנחה שהמהירויות וכיווני ההפלגה של שני כלי השייט נשמרים ללא שינוי).

סוגי המכשירים

קבוצה class A) A)
המכשיר מכיל מקלט ומשדר (Transceiver). משדר את המידע של הספינה בה מותקן המכשיר אוטומטית מדי 2-10 שניות כאשר הספינה בדרך וכל 3 דקות כשהספינה עוגנת.
המכשיר מיועד לכלי שייט מסחרייים וככזה, הוא משדר בנוסף לפרטים לעיל גם פרטים נוספים כגון יעד ההפלגה, סטטוס כלי שייט (למשל- עוגן, בדרך, ללא שליטה ועוד), ETA ועוד.
כיום: כל כלי שייט מסחרי בתפוסה מעל 300 טון חייב בהתקנת מכשיר מקבוצה A.

מכשירים אלו צורכים אנרגיה גבוהה (משדרים בכ-20 ואט) ומחיריהם בסדר גודל של אלפי דולר.

קבוצה class B) B)
מכשירים המיועדים לכלי שייט שאינם חייבים במכשיר AIS (למשל יאכטות פרטיות).

המכשירים באים בשתי תצורות: עם משדר (Transceiver) וללא משדר (Receiver).
מכשירים אלו, אם הם מכילים משדר, משדרים בעוצמה נמוכה יותר ממכשירי קבוצה A ובתדירות נמכוה יותר (ספינה בתנועה תשדר כל 30 שניות בלבד).
כמו כן- הפרטים המושרים יהיו דלים יותר (לא ישודרו למשל הפרטים המתוארים לעיל תחת כותרת קב’ A, אך ישודרו כל הדוגמאות המובאות בפסקה הראשונה.
ספינה המחזיקה במספר MMSI- תשדר גם נתון זה לטובת החפצים להתקשר עימה.
מכשירים אלו מתומחרים בהתאם ברמות מחיר של מאות דולר.

מכשיר המכיל משדר- יכלול פונקציה המאפשרת כיבוי שידור והפעלת המכשיר כמקלט בלבד (silent mode) אם לא רוצים לשדר את פרטי הספינה לגופים עוינים.

תרומה לבטיחות

המכשיר פועל כמעין ראדאר, אך יתרונו שאינו מושפע ממזג האוויר. נותן תרומה גבוהה בתנאי אל-ראות (לילות וערפל). מאפשר לפנות לכלי שייט באמצעות שמם (המוצג באמור במערכת). פניה עם שם עדיפה על פניה באמצעות קריאה עם זיהוי מקום. ניתן גם לפנות בעזרת VHF/DSC תוך שימוש במספר  ה-MMSI המתקבל בעזרת ה-AIS.
יחד עם זאת, ראוי לזכור כי לא לכל כלי שייט יש משדר AIS ולכן יכולים להיות בסביבה כלי שייט שאינם נראים למערכת ולכן אינם מוצגים על צג ה-AIS.
טווח הקליטה יעלה מעט על טווח של מכשיר ה-VHF המיועד לדיבור עקב השימוש במסר דיגיטלי. מדי פעם ייראו על הצג גם נתוני ספינות המרוחקות עשרות מיילים רבות עקב שימוש ההולך ונפוץ בתחנות ממסר חופיות וימיות.

אנטנה
כאמור, המכשירים משדרים וקולטים על תדרי VHF בקצה הטוחח. ניתן להפעילם בעזרת אנטנת רדיו VHF קיימת המשרתת את מכשיר הרדיו הקיים. יש צורך להתקין על האנטנה יחידת פיצול- Splitter על מנת להבטיח קליטה נקיה ללא הפרעות לשני המכשירים. יש לשים לב שנדרש מפצל שונה למכשיר מקלט מאשר המפצל המתאים למקלטמשדר.
המהדרים בקודש יתקינו אנטנה מיוחדת ונפרדת למכשיר ה-AIS.

תצוגה
המכשיר יכול להגיע עם צג יעודי. החסרון של צג יעודי הוא שבדרך כלל לא תהיה בו תצוגת מפה עליה ניתן להציג את מיקומם של כלי השייט בסביבה יסית אלינו.
היתרון של צג עצמאי הוא השרידות של המערכת.

המכשיר יכול לתקשר עם מערכות תוויני מפה (chart plotter). רצוי אז שמכשיר ה-AIS יהיה מאותו יצרן של התווין, להבטחת ממשק בין המכשירים, אם כי זו אינה חובה. שני מכשירים המדברים באותו ממשק (למשל NMEA) אמורים להתחבר כראוי.
על צג של תווין, יוצגו כאמור כל כלי השייט בעלי ה-AIS שבסביבה על מפה מה שמאפשר התמצאות קלה והערכת סיכונים משופרת.
מקלט AIS יכול להגיע גם כיחידה קטנה המתחברת למחשב, כמובן שמחשב כזה יזדקק לתוכנה מתאימה היכולה לפענח את השידור ולהציגו על המסךמפה.

קצת עלינו

ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.

קרא עוד