תרגום: יורם שרת
מה הם עושים
מצפן תכווינים ידני משמש למדידת הכיוון המגנטי של עצמים נצפים יחסית למשתמש. על המים, שתי שאלות-מפתח מעסיקות אותך רוב הזמן: מה הקורס ומה המיקום. את הכיוון מראה מצפן ההיגוי, אבל אחיו הקטן, מצפן התכווינים הידני, הוא שנותן מענה לשאלת המיקום. שלא כמקלט GPS העושה אותו הדבר במהירות, במדויק, ובנוחיות מצפן התכווינים הידני לא מסתמך על כוח חשמלי או על קליטה מלוויין. הוא משמש כגיבוי טוב וככלי מעולה לשייטים תחרותיים שברצונם לראות מי שט מהר יותר באותו מיפנה.
מצפן תכווינים ידני טוב גם לקביעה מהירה ופשוטה של המיקום לאחר עגינה, בדיקה אם העוגן “תפס” או נגרר באמצעות תכווין פשוט בניצב לכיוון העגינה. ממתינים כמה דקות; אם התכווין השתנה, והרוח יציבה סימן שהעוגן נגרר.
איך זה עובד
למי שהספיק לשכוח את קורס ניווט א’: במצפן תכווינים ידני לוקחים תכווינים אל עצמים רחוקים, שמועלים אחר-כך על המפה כקווי כיוון (position line). לאחר לקיחת תכווינים אל שני עצמים או יותר, שהזווית ביניהם הנה °45 לפחות, והעלתם על המפה, מקבלים קווים מצטלבים שמפגשם נותן מיקום מדויק (fix). מומלץ לקחת תכווינים אל שלושה עצמים לפחות, לכל אחד מהם לרשום כמה תצפיות ולהשתמש בתכווין הממוצע.
סוגים שונים
ישנם כמה סוגים של מצפני תכווינים ידניים:
מצפן בעיצוב “דיסקוס הוקי”. מצפן “איריס 50″ של פלסטימו הוא מוצר מעולה מסוג
מצפן בעל ידית אחיזה. מבין אלה, ל”איריס 100” של פלסטימו יש ידית אחיזה נוחה, הוא צף (יתרון…) וניתן להתקנה קבועה, כדי לשמש כמצפן היגוי בסירה קטנה.
איך לקחת תכווין
ראשית ענוד את הלולאה סביב צווארך. מצפן בעל ידית אחיזה, יש לאחוז ביד פשוטה לפנים, להחזיקו בגובה העין, וליישר את החרירים שבראש המצפן (או את קו הסימון תלוי בדגם המצפן) עם העצם הנצפה, ולקרוא את התכווין מחוגת המצפן. די קשה לשמור את המצפן מכוון תוך כדי קריאת מספרים קטנים, בעיקר אם הסירה מתנדנדת ובתנאי ראות לקויה, ומשום כך, לקיחת תכווין מדויק במצפן מסוג זה אינה משימה קלה.
אנו מעדיפים להשתמש במצפן בסגנון “דיסקוס הוקי”, שאותו מחזיקים בצמוד לעין, ומכוונים על פני פריזמה קטנה, שמוקדה אינסופי. בעודך מתמקד בעצם המרוחק, הפריזמה מקרינה את התכווין אל תוך שדה ראייתך, ולא צריך להסיט את המבט. העצם והתכווין שלו ממוקדים בו-זמנית, וזה מקל מאוד על לקיחת תכווין בתנאי ים קשים.
מה לחפש
קומפקטיות: הדגמים העדיפים הם אלה שנוח לענוד על לולאה סביב הצוואר, או להכניס לכיס בנוחיות, כדי שיהיו בהישג יד.
תאורת לילה: כמו במכשירי ניווט אחרים, גם במצפן תכווינים ידני צריך שתהיה תאורת לילה. בדגמים מסוימים יש נורות קטנות מוזנות-סוללה. באחרים יש תאורה זוהרת-בחשיכה, המופקת מכמויות קטנות של גז רדיואקטיבי או רגיש לאור. סוג זה עדיף, כי אינו תלוי בסוללות והוא נכון תמיד. תאורת הלילה של “איריס 50” היא מסוג זה.
דיוק: בשביל לקבל תכווין מדויק, המצפן חייב להיות בעל שנתות מסומנות במדויק, ועם ניחות (damping) מעולה. כשהסירה בתנועה, אפשר על פי רוב לקחת תכווין שמידת דיוקו עד 2-3 מעלות, עם מצפן “דיסקית” מונחת-היטב המוחזק קרוב ללחי. במצפנים בעלי ידית אחיזה, המוחזקים בזרוע פשוטה, אפשר להגיע בזמן תנועה לרמת דיוק של עד °10. איכות התכווין מושפעת גם מכיוון לא מדויק, מתנועה חדה ומהירה, מראות לקויה ואף ממשקפיים בעלי מסגרת פלדה.
מה אומר החוק
בתקן של משרד התחבורה לציוד הבטיחות של ספינה למסע בינלאומי/מסע לאומי, נדרש “מצפן יד למדידת כיוונים”, וזאת בנוסף למצפן נהיגה.
ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.