גוללי מפרשים א-סימטריים (Free Flying Sails Furlers)

לא רק לשייטים תחרותיים

רוב השייטים מקשרים גוללים המיועדים למפרשים א-סימטריים עם שייט מקצועני / תחרותי ועם מחיר גבוה. מאמר זה מיועד לקרב את הנושא לכולם ולהפיג מהחששות הנלווים.

גוללי מפרשים המיועדים למפרשים א-סמטריים מציעים פשטות שימוש, נוחות הפעלה וכמובן שיפור משמעותי של ביצועי ספינה.

שייטים המתעתדים לשוט מרחקים גדולים, כמו חציית ימים ואוקיינוסים, חייבים בכל מקרה להכין את הספינה למשך הפלגה ארוך במורד הרוח ללא מנוע. אך גם קרוזים רגילים ובמיוחד בים התיכון נתקלים בפרקי זמן משמעותיים של רוח קלה בהם החלופות הן הפעלת מנוע או הנפת מפרשים מטיפוס ג’נקר / קוד זירו הנותנים שיפור משמעותי במהירות הסירה בתנאים אלו.

סוגי מפרשים המתאימים לגוללים א-סימטריים

למעשה ניתן להניף כל מפרש על גולל כזה תוך שימוש במעלן עצמאי בלי חיבור ליתר הקדמי. יחד עם זאת, השימוש המקובל והמתאים הוא במפרשים המיועדים לרוחות קהות, מרוח קדמית קהה, דרך רוח צד וכמובן גביות.
מפרשים אלו מגיעים תחת השמות כמו : Code Zero, Gennaker, Drifter כאשר השמות השונים מציינים את תחום זוויות הרוח להן מיועד סוג המפרש.
מפרש מטיפוס קוד זירו (Code Zero) מאפשר הפלגה מעולה ברוח צד ובתנאים מתאימים גם בקדמית קהה, בעוד הג’נקר יאפשר הפלגה בצד ובגבית.

מפרש א-סימטרי יעבוד טוב יותר כאשר הפקם שלו (Tack) n) מחובר למוט חרטום (Bowsprit) המרחיק את הפקם מהחרטום ואת השפה הקדמית של המפרש מהיתר הקדמי.

מבנה וסוגי גוללים

גוללי מפרשים המיועדים לגלול מפרש א-סימטרי בנויים מתוף שטוח ורחב יחסית, המופעל על ידי חבל גלילה “אינסופי” המסתובב במעגל תוך סיבוב הגולל לפתיחה או סגירה (החבל הצהוב בתמונה מימין והכחול בתמונה משמאל).
חבל הגלילה, מותקן בצד הרחוק מהגולל על גלגלת המחוברת בדרך כלל למעקה בחלקה הקדמי של הספינה. ניתן להשתמש בחבל גלילה ארוך ולהביא את חבל הגלילה בעזרת מובילים מתאימים עד לאזור הקוקפיט.

 

הגולל מחובר בשקל (רצוי שקל פתיחה מהירה- Snap-shackle) בחלקו התחתון אל החרטום או אל מוט החרטום, הפקם של המפרש מחובר לחלקו העליון של הגולל.

הסוד מצוי בשפה קדמית של המפרש הא-סימטרי, בתוכו מותקן חבל מטיפוס מיוחד שאינו מתפתל (Anti-twist “torqe” line).
כשמסובבים את הגולל בעזרת חבל הגלילה, הגולל מסתובב ועימו מסתובב החבל שבתוך השפה הקדמית של המפרש. בכיוון אחד המפרש יפתח ובכיוון ההפוך- המפרש יגלל סביב שפתו הקדמית.
קיימים בשוק שני סוגי גוללים. הסוג שיצא ראשון לשוק, מתאים למפרשים עם שפה קדמית ישרה יחסית (ומתוחה היטב בהרמה) ולבטן מפרש שאינה מוגזמת. המפרש מתחיל את הגלילה לאורך כל השפה הקדמית בבת-אחת. קוד זירו הוא מפרש אידיאלי לגולל כזה.
לאחרונה הופיעו בשוק גוללים המתאימים למפרשים עם שפה קדמית חופשית יותר ומעוגלת ובעלי בטן עמוקה יותר. גולל כזה מתחיל את הגלילה בחלקה העליון או האמצעי של השפה הקדמית וממשיך בגלילה בהדרגה לאורך השפה הקדמית (Top – down or center luff furler).
בהתקנה כזו, רק ראש המפרש מחובר לחבל חסר הפיתול והשפה הקדמית חופשית. הפקם מחובר להתקן מסתובב על חלקו העליון הגולל, (סביבול Swivel) על ראש הגולל. התקנה כזו מאפשרת בדרך כלל שימוש במפרש ג’נקר / קוד זירו קיימים ללא התאמה מיוחדת לאור העובדה שהפה הקדמית אינה מכילה בתוכה את החבל המיוחד.

 

לתשומת לב: לא ניתן לצמצם מפרש א-סימטרי! כשהרוח עולה האפשרות היחידה היא לגלול אותו לגמרי ולפי הצורך להורידו לחלוטין.
פעולת ההורדה פשוטה ביותר. לאחר גלילת המפרש, פותחים את החיבור של הגולל למוט ולוקחים את הגולל עם הפקם לתוך הסירה. משחררים מעלן והמפרש הגלול יורד לחרטום, לתוך השק או דרך פתח סיפון לתא הקדמי.

 

 

קצת עלינו

ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.

קרא עוד