בחירת משאבת שיפוליים (בהתאמה לסירה שלכם)

כמעט ואין סירה שלא מצטברים בתוכה מים מיותרים בשיפוליים שאותם יש להרחיק. מים חודרים מבעד לציר המדחף, מחלון דולף  וממקומות רבים אחרים. לכמויות מים גדולות בשיפוליים יש כמה השלכות לא-רצויות… מה ניתן לעשות וכיצד להתאים זאת לסירה שלך? המשיכו לקרוא מאמר חשוב שכתוב קצר ולעניין.

 

 

 

 

 

איך בוחרים משאבת שיפוליים?

כמעט ואין סירה שלא מצטברים בתוכה מים מיותרים בשיפוליים שאותם יש להרחיק. מים חודרים מבעד לציר המדחף, מחלון דולף, וממקומות רבים אחרים.

להשארת כמויות מים גדולות בשיפוליים יש כמה השלכות לא-רצויות תרומה לחוסר יציבות הסירה, הרמת דלק שנשפך ופיזורו לאורך כל השיפוליים (עם סכנה של תקיפת הבידוד של כבלים חשמליים) וגירוי התפתחותן של שלפוחיות אוסמוטיות בגופי פיברגלס. שלא לדבר על כך שזה יכול לגרום לסירה לטבוע! הוצאת מים אלה מהסירה היא המשימה הראשונית של משאבת שיפוליים.

דליפה הנובעת מחור שנוצר בגוף הסירה עקב התנגשות, או מגל שנכנס לסירה בסערה, עלולה להעמיד את הסירה בסכנת טביעה. במצבים כאלה אנו זקוקים ליכולת שאיבה גדולה מאוד. במקרים רבים, המשאבות הגדולות ביותר רק ישיגו לך מעט זמן לתקן את הנזילה, לקרטע בחזרה לחוף או להתכונן לנטישה. למצבי חרום אלה, רצוי להחזיק מספר משאבות חשמליות ולפחות משאבת דיאפרגמה ידנית רבת עוצמה אחת.

ברצוננו לחזור על מספר עצות חכמות בקשר למשאבות שיפוליים, כדי שלא תתאכזב בעתיד:

כמעט ואין סירה שיש בה מערכת משאבות שיפוליים הגדולה דיה להתגבר על דליפה הנובעת מנזק לגוף. משאבות שיפוליים מתוכננות לכמויות מים קטנות ואינן משאבות בקרת נזקים מהסוג שמונחת על-ידי מסוקי הצלה. משאבת שיפוליים חשמליות מיועדת לטיפול בנתזים, במי גשמים ובהצטברות רגילה של מים עקב חלחול ושפיכה.

לעולם אל תשאיר סירה שבה יש דליפה ידועה עם משאבת שיפוליים אוטומטית, בתקווה שהיא תחזיק את הסירה צפה על פני המים. יש סיבות רבות לכשל של משאבה להוציא ים מסירה; לעולם אל תסמוך על משאבה כי תתגבר על דליפה קבועה. אם יש דליפה, תקן אותה או הוצא את הסירה מהמים.

איזה סוג סירה יש לך?

סירות לשיט יומי וסירות מנוע פתוחות בעלות מנוע חיצוני משתמשות בדרך כלל במשאבת בוכנה ניידת, בדלי או בכלי ריקון ידני.
סירות מהירות וסירות לסקי משתמשות במשאבה חשמלית יחידה, המסוגלת לפעול מתחת למים, בירכתיים או בתחתית השיפוליים. בסירות בעלות הינע ירכתיים, משאבה עשויה להימצא מתחת אגן השמן של המנוע.

סירת מפרש קטנות עשיות להשתמש במשאבת שיפוליים גדולה אחת בעלת דיאפרגמה, המותקנת בקוקפיט.
ספינות מפרש גדולות יותר ירצו, בדרך כלל, במשאבת שיפוליים חשמלית אוטומטית שתותקן בכל אזור שיפוליים או מדור שבהם עשויים להצטבר מים, ובלפחות משאבה ידנית גדולה אחת לגיבוי.

 

ידני או אוטומטי?

 

משאבות צנטריפוגליות בהספק גבוה הינן זולות יחסית וקלות ביותר להתקנה, אבל הן יפסיקו לתפקד במקרה של כשל במערכת החשמל של הסירה תופעה שסביר כי תיקרה אם מים רבים יחדרו לסירה. מסיבה זאת, מומלץ כי בנוסף למשאבות חשמליות כלשהן, תהיה לך לפחות משאבת דיאפרגמה ידנית אחת בהספק גבוה.

משאבות ידניות עשויות להרחיק כמויות מים גדולות (כ-300 ליטר בדקה) אבל הפעלתן מתישה ביותר. משקלו של ליטר מים הוא 1 קילוגרם, ולשאוב אותו לגובה של כ-5 מטר הוא משימה לא קלה, הן למשאבה והן לשואב. זה נכון בעיקר אם מיקום המשאבה ייאלץ אותך להשתופף או להימצא בתנוחה לא נוחה אחרת. במקרה זה, השימוש בדלי עשוי להיות יעיל יותר.

האם אתה מעוניין בהפעלה אוטומטית?

משאבת שיפוליים חשמלית יכולה להיות מופעלת אוטומטית באמצעות מתג 3 מצבים חיצוני. יש צורך לחבר מפסק-מצוף לשיפוליים כאינדיקציה לגובה המים בשיפוליים.

 

מה גודל המשאבה הנדרש?

 

ככלל, השתמש במשאבה הגדולה ביותר המתאימה מעשית לסירה. במיוחד בסירות קטנות, צריך משאבה גדולה, מהסיבות הבאות:

 

יש להן נפח פנימי קטן יותר והן יטבעו מהר יותר מסירה גדולה.

הלזבזת שלהם נמוכה יותר, ומים רבים יותר עלולים להיכנס אל מעבר לדופן.

השיפוליים שלהן קטנים מדי מכדי להרחיק מים ממערכות חשמל ומנועים.

אם אתה מתקין משאבה חדשה במקום משאבה קיימת, עליה להתאים לגודל הצינורות הנוכחיים ולהספק כבלי החשמל, אלא אם כן אתה מתכנן להחליף את החיווט או הצנרת (לרבות התקנת מחבר גדול יותר בקצה הצינור).

מומלץ לרכוש את המשאבה הגדולה ביותר המתאימה לצנרת הקיימת., לעתים קרובות אפשר לשדרג את ההספק ב-50-100% בעלות כספית קטנה יחסית.

מומלץ להצטייד במשאבה שהספקה לפחות GPH1000 (כ-3800 ליטר/שעה) אם זה מעשי, בהתאם לגודל הסירה.

 

טיפים להתקנת המשאבה

התקנת המשאבה חשובה לא פחות מבחירתה, בכל הנוגע לביצועים. ראוי שתבדוק את התקנת משאבת השיפוליים שלך – אולי תמצא משהו לשפר:

 

על צינורות הפליטה להיות קצרים ככל האפשר. פעם הפלגנו בסירה של 67 רגל שבה הותקנה משאבת שיפוליים גדולה ליד התורן עם צינור פליטה שהוביל לירכתיים. אי אפשר היה להפעיל את המשאבה עקב התנגדות הצינור. הזזת הצינור אל צד הסירה פתרה את הבעיה.

השתמש בצינור בעל קדח חלק ולא מחוספס או מצולע.

השתמש בלולאה עם נשם למניעת הצפה חוזרת, אם פתח יציאת הצינור ירד אל מתחת לפני המים, בהטיה של ספינת מפרש.

השתמש בחוטי חשמל בעובי המתאים. משאבות קטנות צורכות זרם של 5 אמפר או פחות, משאבות גדולות צורכות בין 10-15 אמפר. צריך להתחשב גם באורך הכבלים. התקן כבלים שיעמדו היטב בעומס.

הקפד שהמשאבה תהיה נקייה מפסולת.

השתמש במחברים אטומים למים לכל חיבורי החשמל באזור השיפוליים. יש סכנה גדולה של חדירת מים אל תוך הבידוד, והפיכת הכבל לעיסה ירוקה. בנוסף, מומלץ לאטום את החיבורים גם מבחוץ באמצעות טייפ נוזליאו כדומה.

השתמש במסננים למניעת סתימת המשאבה ע”י לכלוך שנשאב.

 

תרגום: יורם שרת

קצת עלינו

ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.

קרא עוד