אם גלשת רוח בסוף שנות ה-90, סביר להניח שאחד הגיבורים שלך היה ניק בייקר. אם גלשת רוח בתחילת המילניום, ניק בייקר היה בטח האליל שלך. אם גלשת ב..רגע אחד…הוא עדיין בסביבה לא? ולא סתם – הוא היה רק במרחק של מקום אחד מתואר של ה- PWA! הבחור הזה פשוט לא יודע מתי לפרוש. ריאיון עם גולש על שאינו ניתן לריסון…
מהו ההישג המשמעותי ביותר שלך בגלישת רוח?
״ללא ספק זהו הניצחון ב-Aloha Classic. זה היה ב 95′ או 96′, ניצחתי ב- single elimination ואז הפסדתי ב double לביורן (דאנקרבק) הגעתי שני ומעולם לא התגברתי על זה! שנים בעטתי בעצמי,הייתי כל כך מאוכזב.
היתה לי עוד הזדמנות ב 99′: התחרו מולי החבר’ה החזקים במקצה הגמר כמו רובי נייש, בגלים בגובה תורן. לנצח את הגמר הזה, בשבילי, ילד משורהם (אנגליה, נ.ד) בהוואי, בגלים כאלה ובנוסף נגד רובי נייש, זה היה חלום. מאז הייתי 6 פעמים אלוף גלישת רוח בבריכות (indoor windsurfing) וניצחתי מספר תחרויות במהלך השנים אבל את הגביע הזה אני תמיד אזכור.”
האם אתה זוכר את תחרות ה- World cup הראשונה שלך?
״הייתי בן 17 ואני כמעט בטוח שזה היה בטריפה. התחריתי בטריפה, פווארטונטורה, גראן קנריה ולנזרותה. אלה היו אירועים קטנים ונהגתי להגיע אליהם עם אנדיאן באקון, גאי קריב וג’וליין אנדרסון. בעיקרון, התחריתי בסבב הבריטי.
הייתי אוסף כמה קאסטומים מHenio ב-K-bay והיינו נוהגים לאורך אירופה ועושים קמפינג על החוף. זו היתה תקופה יפה בחיים שלי. אז הבנתי שתחרויות סלאלום באנגליה זה לא המקום שבו אני רוצה להיות. רציתי להיות חלק מהטובים ביותר בעולם ובנוסף, לא היה צורך בחליפת גלישה במקומות האלה!”
איך אחרי כל כך הרבה שנים אתה מצליח עדיין להתחרות על תואר ה- Wave World Cup? מה הסוד שלך?
“אני תחרותי מאז שאני בן 19, למעט תקופת פציעות. סודות? אני מניח שהניסיון משאיר אותי שם כרגע. יותר מכל אני אוהב גלישת רוח וגלישת רוח בגלים, זאת התשוקה העיקרית שלי. זה, בשילוב הידיעה שאתה חייב ללכת לחדר כושר.
אתה חייב לעבוד עם הראש בתחרות… אולי כשאתה צעיר יש לך כישרון טבעי וכושר טבעי וזה היתרון שלך. בנוסף, המון גולשים טובים בגלישה לא תחרותית אבל פחות טובים בתחרויות. מיד כשאני רואה את הדגל הירוק אני גולש מעט טוב יותר, מעט יותר עקבי משאר הגולשים בסבב.”
אז כשקאולי עומד לזכות בתואר ה- Wave כאן בסילט, האם זאת התחלה שבה הצעירים דוחפים את המבוגרים הצידה?
“הם עדיין לא הזיזו אותנו, המבוגרים, הצידה! אנחנו עדיין נאחזים חזק הודות לניסיון. היינו הרבה במקומות האלה, במיוחד פה בסילט, שהתנאים יכולים להיות קשים ואתה צריך לדעת איך לעבוד במקומות כאלה.
עם זאת, לצעירים יש את המהלכים הרדיקליים. הם לא פוחדים להכס לדאבל לופ, אנדר פאוור, אובר פאוור, לא משנה. הם לא חושבים יותר מידי מה שיכול להיות טוב אבל גם יכול להיות מכשול בשבילם. החבר’ה המבוגרים יותר חושבים מעט יותר על המקצה, ניסיון של אלפי מקצים לאורך השנים.”
מה לגבי כל הקפיצות שהוצגו במקצי הגלים על ידי הצעירים?
“יש המון מהלכים חדשים. לדוגמא, בגמר נגד קאולי פוזו, לשנינו היה ניקוד זהה בקפיצות אבל מה שהעלה את הניקוד של קאולי בגלים היה מהלך חדש שנקרא ‘שאקה’. בקפיצות יש לנו פרונט עם חצי דאק ג’ייב ודאבלס, למרות שהם לא תרגילים חדשים, לאחרונה הם הרבה יותר נפוצים. החבר’ה המבוגרים לא עושים כל כך את הטריקים החדשים האלה.
לפעמים התרגילים האלה מבוצעים בגובה נמוך מעל פני המים לעומת טייבל טופ פרונט שמבוצע בגובה 6 מטר באוויר. אני עדיין חושב שזה יצבור יותר ניקוד מאשר חלק מהתרגילים החדשים. בכל זאת אני בטוח שעם הזמן הצעירים האלה יבצעו את התרגילים החדשים בגובה 6 מטר ואז באמת יהיה קשה!”
גלישה בגלים מתפתחת מובלת ע”י קאולי סידיי וחבריו כשהם משלבים גלישה בגלים ופריסטייל. לאן אתה רואה את זה מתפתח בנוגע לניקוד מקצים ותחרויות?
“הרבה ילדים הגיעו מפריסטייל לוייב. חלק מהתרגילים שלהם הם טובים אבל חלק מזה אני לא רואה כגלישת גלים אמיתית, אבל אולי זה בגלל שאני מבוגר יותר וכך אני רואה את זה.
ה-wave 360 הוא נפלא וכך גם ה- taka אבל כשאתה עושה bottom turn לאורך 50 מטר ואז עושה clew firs, switch stance grubby על קצה הסוול אז בשבילי זה יותר פריסטייל מאשר גלישת wave. אם אתה עושה bottom turn, מגיע לליפ, מבצע פול taka וממשיך, אז זה שונה.
חלק מהגולשים מערבבים פריסטייל ו-wave במינון נכון, הם בעצם מנצלים את הליפ והכוח של הגל לעשות את זה. אחרים גולשים ומחכים למקפצה ואז מבצעים תרגיל פריסטייל. אני לא חושב שזה צריך לזכות בניקוד גבוה ואני לא חושב שזה העתיד של הגלישה בגלים. יהיה הרבה יותר שילוב בין פריסטייל לגלים אבל הם יהיו חייבים לנצל את החלק הקריטי בגל כדי לבצע את התרגיל.”
האם אתה מרגיש שאתה תחת לחץ ללמוד את התרגילים החדשים?
“בכל הנוגע לפריסטייל בגלים, יש כמה תרגילים שאני חייב ללמוד, אחד מהם הוא ה-taka. אני מעוניין ללמוד גם את ה-shaka שהוא תרגיל מגניב. אבל אם אתה לא יכול לבצע bottom turn מושלם זה אומר הכל.
אם אתה מסתכל על גלישת גלים, שהיא ב’חזית’ לפני גלישת הרוח בגלים, על הגל קלי סלייטר וחבריו עושים תרגילים מדהימים, אבל בסופו של דבר מה שצובר את הניקוד הרב ביותר זה הגלישה הנכונה וניצול הקטע הקריטי בגל לביצוע התרגיל. אני מקווה שבגלישת רוח ניצמד לקווים המנחים של גלישת הגלים תוך כדי שילוב מסויים של תרגילים מעולם הפריסטייל.”
האם אתה מרגיש כמו גולש בעל נסיון רב בסבב בימים אלו?
“אתה צעיר לפחות כמו האשה שאיתך ואישתי צעירה ממני! אני בן 34 ובוודאי לא צעיר כמו ריקארדו (19) או סוויפטי (21). ישנם כמה מובילים בגלישה שהם צעירים וזה מעולה לגלישת הרוח. עם זאת, ישנם המון חבר’ה מבוגרים: אני, פריצ’רד, דאנקראבק, וולוואטר, מאק’רטר שעדיין מצליחים יפה.
יש לנו המון ניסיון ואנחנו יודעים איך לנצח מקצה. אז כל עוד אנחנו בכושר, בעלי מוטיבציה ושומרים על הקצב עם הצעירים מבחינת תרגילים חדשים, אין סיבה שנפסיק את מה שאנחנו עושים.”
אתה אחד מהאנשים שהצליח להגיע לחיים הטובים בזכות גלישת הרוח. מה עשית שונה מאחרים?
“דבר ראשון אני עושה את זה כבר 15 שנים, ואם להיות ריאליסטי, אני הבחור האנגלי היחיד שהיה בשלושת המקומות הגבוהים באירועים החשובים (למרות שעכשיו יש את סקיבוי וסוויפטי שמשיגים תוצאות מכובדות). בנוסף, בעבר היה כסף גדול בספורט, היו פרסים ענקיים בתחרויות. לא הפניתי את הגב לאירועים מקומיים אבל הפניתי את כל הכוחות לכיוון התואר העולמי.
השתתפתי בכמה אירועים באנגליה אבל זה לא היה בעדיפות גבוהה. ברגע שהגעתי לסבב העולמי קיבלתי ספונסרים בינלאומיים, השתתפתי באירועים גדולים ובצורה זו קיבלתי יותר תמיכה. בנוסף, בתחילת הקריירה שלי היה לי מנהל שהשיג לי המון פרסום וספונסרים מחוץ לתעשייה. לדוגמא, בתקופת תחרויות ה indoor , קיבלתי חסות מחברת Sega, הם היו שם בגדול.
הייתי גם יותר מקצוען משאר החבר’ה האנגלים, היה לי מנהל אישי, השגתי את המקומות על הפודיום ועשיתי את הצעד הנוסף לעבר הסבב העולמי.
אבל עכשיו אני לא הבחור האנגלי היחיד בסבב ולעיתים הם מנצחים אותי! אבל אם אני עומד להיות מנוצח ע”י כל אחד, אני מעדיף להיות מנוצח ע”י חבר למולדת! שנאתי להיות האנגלי היחיד שמניף את הדגל בטקס בסילט. השנה היו 9 מאיתנו! אנחנו מסתדרים מצויין ואם אני לא מנצח אני מעודד את שאר החבר’ה האנגלים.”
אבל בימים ההם, לפני הכסף הגדול, איך הסתדרת?
“הייתי בר מזל מאחר ולהוריי היתה חנות גלישת רוח בשורהם ואבא שלי היה גולש רוח בעצמו. נהגתי לעבוד שם כשלא היתה רוח אבל בעיקר הייתי גולש, כך שהוריי באמת תמכו בי. הספונסר האמיתי הראשון שלי היה מייק פרוט מ-Fanatic ו-ART. בשנים שהתחלתי להתחרות בסבב העולמי היו ספונסרים קטנים כמו F2 אנגליה ו-Highline Sails.
אני עם חליפות של GUL מאז שאני בן 16 או 17 וגם על זה הרווחתי מעט כסף. בנוסף, עבודתי בחנות הכניסה לי סכום קטן של כסף והכנסה נוספת הייתה לי גם מהפרסים הכספיים בתחרויות, אף על פי שכסף זה הלך לכיסוי עלויות הנסיעות בחזרה הביתה!”
אתה עובד עם North ו- Mistral כבר תקופה ארוכה, איך אתה רואה את העתיד איתם?
״אני עם North ו-Mistral כבר 6 או 7 שנים. אני חושב ש-North כחברה, הולכת על זה חזק במיוחד עם דאנקראבק בteam ועם כל המאמצים שלו בסלאלום וספיד. הוא משקיע מאמצים רבים ומדהים לראות כמה מוטיבציה יש לו אחרי כל כך הרבה שנים בענף גלישת הרוח.
ג’ימי דיאז הצטרף לעזור לי עם הטסטים לציוד, מאחר והייתי עושה את רוב הטסטים עם מיכה ועכשיו הוא שחרר אותי מעט. אני עובד עם מארק נלסון וגרובי על כל הליין של מיסטרל. בעתיד – מי יודע? אני מקווה שאוכל להמשיך לעשות עבודה טובה עבורם.
אני מסתדר מעולה עם ראול מ-North, קאי, מעצב המפרשים, דונאלד וכל הצוות מ-Mistral, מארק השייפר שלי…אני לא רואה את עצמי פורש מהספורט זה בטוח. בטווח הארוך, אם אפרוש מתחרויות, אני לא רואה למה לא אוכל להמשיך ולפתח מוצרים ובמקביל להמשיך להגיע לתחרויות ולתמוך בנבחרת.”
לסיום, שאלנו את ניק איך זה מרגיש להיות אבא ואיך הוא רואה את התינוק ברנדון משתלב עם סגנון החיים של גלישת הרוח המקצוענית.
“טוב, אני לא נהיה יותר צעיר! אף פעם זה לא הזמן המתאים אבל עכשיו בוודאות אני מרגיש שאני מוכן! פעם הבא שתראו אותי אני כנראה אהיה עם עיגולים שחורים סביב העיניים בגלל חוסר שינה. התיעצנו לגבי התוכניות שלנו והחלטנו שמישל והתינוק יתלוו אלי עכשיו לנסיעות הרבה יותר. זה בסדר עד שהוא יצטרך ללכת לביה”ס שזה עוד 4 שנים. הדבר היחיד שיצטרך להשתנות בחיי זה שאני אצטרך להיות אפילו יותר מאורגן!”
מאת: boardseeker.com
תרגום: ניב דביר
ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.