הפלגה עם ילדים – כיצד לצאת (ולחזור) בשלום באופן קבוע?

להפליג עם ילדים ולחזור בשלום

מאת: איריס ארבל *

מכורים לים והפכתם להורים? זה לא אומר שחייבים לוותר על ההפלגות.
בעזרת ציוד בטיחות מתאים לילדים (ולשקט הנפשי שלכם…) תוכלו להמשיך להפליג בביטחה גם עם הזאטוטים.19 טיפים להפלגה בטוחה עם ילדים

 

למרות שעל פניו זה נשמע כך, הפלגה עם ילדים קטנים לא חייבת להיות משהו מלחיץ. היא אפילו יכולה להיות עסק מהנה למדי – אם נערכים בהתאם. ילדים על הסירה זקוקים אמנם להשגחה מתמדת, אבל מצד שני הם סתגלנים, סקרנים ותמיד ישמחו לעזור עם החבלים. אז אם אתם חובבי ים מושבעים והפכתם להורים, זה לא אומר שאתם חייבים להיות מקורקעים. הטיפים שלהלן יסייעו לכם להתארגן להפלגה בטוחה ומהנה עם ילדים קטנים:

1.      אז כן, גם אם משגיחים ב-20 זוגות עיניים, ילד קטן יכול להחליק למים. כדי שהתוצאה לא תהיה הרת אסון, יש להקפיד שהפעוט ילבש חגורת הצלה בזמנים בהם נמצאים בתנועה, בין עם היאכטה או עם הדינגי.
2.      איך בוחרים חגורת הצלה לפעוט? חגורת ההצלה צריכה להיות מותאמת בדיוק לגודלו של הילד, לא גדולה מדי – כדי שלא יחליק ממנה החוצה ולא קטנה מדי – כדי שלא תלחץ ותעיק. כשרוכשים חגרה מומלץ (מאד) לבוא עם הילד למדידה. לחגורת ההצלה צריכות להיות
רצועות מתכווננות להתאמה מרבית וכן רצועה הנרכסת בין הרגליים, שחגורה לא ‘תברח’ למעלה. חשוב שתהיה לחגורת ההצלה ידית ארוכה, שתשמש לתפיסת הילד במקרה שנפל למים והכי חשוב – שיהיה לחגורה צווארון מציף, על מנת לשמור את ראש הילד מעל פני המים. ולא, אל תתפתו לרכוש חגורה כחולה לבנים או ורודה לבנות. הצבעים הבולטים בים הם כתום, אדום וצהוב. הקפידו לרכוש חגורת הצלה בצבע זוהר ובולט, כך יהיה זיהוי הילד במים מהיר.
3.      גם כאשר נמצאים בעגינה ונשארים על הסירה, רצוי שהילד יישאר עם חגורת ההצלה. אף פעם אי אפשר לדעת מתי בדיוק יתחשק לו לבדוק האם יש דגים על הקרקעית.
4.      כדי להרגיל את הילד לחגורה, רצוי לתת לו ללבוש אותה לפרקי זמן קצרים עוד בבית. כדי לשכנע את הפעוט ללבוש את החגורה בהפלגה (ובינינו, מי מאיתנו היה נהנה להסתובב רוב היום עם חגורת הצלה עליו, בפרט בחום יולי-אוגוסט) אפשר להדביק עליה מדבקות עליזות, אפילו כמשחק: על כל שעה עם החגורה – מדבקה. זה יעבוד לפחות ביום הראשון.
5.      נוסף על החגורה, רצוי שבמהלך ההפלגה יהיה הילד רתום לסיפון/לריילינג (‘גדר’ הסירה)  הסירה ברצועה אלסטית מיוחדת. הרצועה מתחברת לחגורת ההצלה בקצה אחד ולספינה בקצה השני (עם אבזמי נירוסטה לשחרור מהיר) ומבטיחה שגם אם הילד יחליק ו/או ייפול למים, הוא יישאר מחובר לסירה ולא יתרחק ממנה, מה שיאפשר לשלוף אותו מהמים במהירות. מאידך, הרצועה מקנה לילד חופש תנועה על הסיפון.
6.      אמצעי בטיחות נוסף הוא רשת ריילינג. מדובר ברשת המחוברת בצורה פשוטה לכבלי הריילינג סביב הסיפון, יוצרת מעין גדר היקפית ומונעת נפילה של הילד מהסיפון למים. אם מדובר בספינה שלכם – מן הסתם הרכבתם רשת ריילינג כשנולד דור ההמשך. כשמדובר בספינה שכורה או של חברים, יש לוודא מראש שיש רשת ריילינג. במידה ואין – מומלץ לרכוש ולהביא אתכם.
7.      נעלי סיפון. רצוי מאד לצייד את הילד בזוג נעלי סיפון או נעלי שיט לא מחליקות. כן, גם קרוקס הולך. הנעליים ישמרו על הבהונות הקטנות מכל מיני שקלים ומסילות, וימנעו החלקה לכל מיני כיוונים. ולא, גרביים זה לא נעלי סיפון.

8.      חורים שחורים. האצ’ים (חלונות ופתחי מילוט ואוורור על הסיפון) עלולים להפוך ממצרך חיוני לזרימת אוויר טרי בספינה, למלכודת מסוכנת לפעוט שייפול דרכם. אז נכון שלקטנים יש עדיין עצמות רכות, אבל לא מומלץ לאף אחד לנסות נפילה מגובה 2 מ’ +/- על הילד הפרטי שלו בלב ים. כשמפליגים סוגרים האצ’ים. נקודה. כשעוגנים אפשר לפתוח בהשגחה. יש פטנטים כמו כונסי רוח שסוגרים מעט את הפתח של ההאצ’, אבל גם אלה לא ימנעו לחלוטין נפילה דרכו. לכן שוב – השגחה.
9.      עכשיו, כשאנחנו בטוחים, אפשר להמשיך הלאה. כדי שההסתגלות למקום החדש תהיה קלה (בנסיעות בכלל ובהפלגות בפרט), מאד חשוב להקנות לילדים תחושה של בית. רצוי שתהיה להם קבינה משלהם עם 2-3 בובות פרווה ששוכנות דרך קבע על המיטה בבית, עם השמיכה הפרטית שלהם מהבית ו/או כל חפץ אחר מרגיע, שייתן להם הרגשה שהם בסביבה מוכרת. עוד קילו וחצי במזוודה יתנו לכם שעות הפלגה רגועות ונעימות.
10.  באופן כללי, כדאי להתחיל ברגוע, עד כמה שניתן. לתכנן את ההפלגה כך שביום הראשון לא יוצאים לאוקיינוס האטלנטי בבופור 7, אלא משייטים שעות ספורות בלבד ורצוי מאד בים רגוע. ילד שייכנס להלם מהים לא ירצה לשוב אליו לעולם.
11.  במידה והילד נרדם (יתרון ברוחות חזקות והטיות פראיות) במהלך ההפלגה עצמה, רצוי להשכיב אותו בקבינה בה יש מזרון שתופס את כל החלל (מקיר לקיר) ולרפד את דפנות הקבינה בשמיכות מגולגלות וכריות. לחלופין, אם הקוקפיט מוצל, ניתן להשכיב את הילד, כשהוא רתום, על אחד מספסלי הקוקפיט או אפילו על מזרון או כרית על הרצפה ולא לשכוח לרפד סביבו.

12.  מחלת ים. יש הגורסים שילדים סובלים פחות ממחלת ים. זה נכון, אבל לא תמיד. יש ילדים שכן רגישים ומרגישים לא טוב בנדנודים. פעוט שמרגיש לא טוב לא תמיד ידע להגדיר את ההרגשה ולרוב יתלונן פשוט על כאב בטן. שימו לב להתנהגות הכללית שלו ואם נראה לכם שהוא בדרך להאכיל את הדגים אפשר להציע לו לשתות קצת מים עם טיפה לימון. גם קולה או כל משקה מוגז אחר עשויים להקל (עזבו את הבריאות עכשיו. ילד עם מחלת ים זה לא כיף לאף אחד). והכי פשוט זה לנסות ולהשכיב את הפעוט לישון, בהשגחה כמובן. מניסיון, רוב הילדים משכיבים את עצמם לישון כשהם מרגישים רע בים.
13.  העיקר הבריאות. גם אם לא נוהגים להשתמש הרבה בתרופות, לקראת ההפלגה רצוי להצטייד היטב, כי כל חום או עווית מעיים אצל העולל, דווקא כשאתם בין מפרץ קסום  לכפר שכוח אל, עלולים להרוס את האידיליה. דאגו שיהיו עמכם אקמולי או מקבילותיו, טיפות אוזניים, ג’ל מאלחש לחניכיים, טיפות עיניים, ארניקה/טראומיל למכות יבשות (משחה + טיפות/כדורים), פניסטיל (ג’ל + טיפות), ג’ל אלוורה, ספריי לכאבי גרון, משחה מחטאת, אבקת שתייה להשבת מלחים לגוף (למקרה של שלשולים והקאות) ואם תוכלו להשיג – טבליות מציצה Bonine נגד מחלת ים המיועדים לילדים. יש גם להורים (כדורים אמריקאים מופלאים, ללא תופעות הלוואי המוכרות של הדרמאמין. ניתנים לרכישה בחו”ל). המלצה זו היא פרי ניסיוני בלבד ובכל מקרה מומלץ להתייעץ עם רופא הילדים שלכם.
14.  אוכל. אם אתם מפליגים מאז ומעולם, דלגו לטיפ הבא. למפליגים טריים ובפרט למפליגים עם ילדים, שכידוע המנטרה המועדפת עליהם היא: “אמא, אני רעב”, מומלץ להצטייד במגוון נשנושים לשעות ההפלגה, כשלא בא לרדת למטבח ולבשל ארוחת גורמה בת 8 מנות. קרקרים למיניהם, פירות יבשים, פירות וירקות חתוכים או לא, קוביות גבינה, משולשי גבינה מותכת, עוגיות. הכינו הכל מראש (מדי יום כמובן, שיהיה טרי), בקופסה גדולה ואטומה למים ואפסנו בקוקפיט. כך יהיו בהישג יד נשנושים לגרגרנים קטנים כגדולים ומניסיון, בהפלגות תמיד רעבים. באופן כללי, לפני היציאה הראשונה לים, מומלץ לאכול ארוחה קלה ומתעכלת היטב ולא כבדה שעלולה להעיק על הבטן למי שלא מורגל בטלטלות.
15.  שתייה. טוב, אין צורך להכביר מילים על חשיבות השתייה. אנחנו מדברים על מים כמובן… דאגו לבקבוקי מים קרים מאובטחים בקוקפיט ולילדים רצוי בקבוקים עם פקק ספורט ולא כוסות, שיקלו את השתייה בתנועה.
16.  שמש וקרינה. המים מחזירים את קרינת השמש כך שהים הופך למעין מראה המגבירה את הקרינה. גם אם נראה לנו שקריר ונעים, הקרינה חזקה פי כמה מאשר בחוף.
אי לכך, יש להצטייד בהתאם ועורם של פעוטות רגיש פי כמה.
כובע (רצוי מבד מנדף ומסנן קרינה), קרם הגנה וחולצה ארוכת שרוולים או בגד ים ארוך/ אוברול מלייקרה הם בגדר פריטי חובה לילדים בהפלגה.
17.  מאידך, כשיש רוח טובה וכן בשעות הערב והלילה, הטמפרטורות בים נמוכות מאלה שבחוף. לכן, גם כשמפליגים בשיא הקיץ, רצוי להצטייד בבגדים חמים ואפילו מעיל רוח.
18.  אטרקציות. גם ילדים קטנים חשוב להוציא לחופשי מדי פעם. זכרו שהמון שעות ברצף בספינה, בישיבה במקום אחד, עלולות להוציא משלוותו גם את המבוגר הרגוע ביותר. אז בנוסף על הצעצועים והמשחקים שתביאו, כמובן, מהבית, דאגו בכל עגינה לקחת את הילדים להוציא מרץ: גן שעשועים, האכלת יונים/ברווזים/ברבורים ושאר ציפורים, חיפוש צדפים מעניינים על החוף, איסוף עלים, אבנים, פקקים ואוצרות אחרים, העיקר לאוורר את האיברים.
19.  זהו. כל שנותר עכשיו הוא להרים עוגן, למתוח מפרשים ו… ליהנות.

* צברה ניסיון במשך שנים רבות של הפלגות משפחתיות עם הילדים, ביאכטה הפרטית ובצ’רטרים

קצת עלינו

ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.

קרא עוד