איך לבחור גלשן סופט מקצועי? (בלי ניסיון קודם)

אם להיות כנים, הרבה פעמים מגיעים אלינו אנשים שרוצים להתחיל לגלוש, נכנסים לחנות, רואים גלשנים בגדלים וצבעים שונים ומתבלבלים. אתם בטח תוהים איך בוחרים גלשן גלים למתחילים? הגלשן המושלם למתחילים נקרא גלשן סופט בורד, ולא הוא ממש לא לחלשים- בדיוק ההפך!

 

אז מה זה גלשן סופט ומה הקסם שלו? איזה סוגים של גלשני סופט קיימים? איך לבחור את הגלשן המתאים לכם? ולמה בכלל הוא נקרא ככה? היום נסביר לכם, הגולשים המתחילים כל מה שכדאי שתדעו לפני שאתם חותרים (תרתי משמע) בניסיון לתפוס את הגל הבא.

 

איך לבחור גלשן סופט ראשון?

 

בחירת גלשן ראשון יכולה להיות כיפית מרגשת אך גם מעט מבלבלת. יש כאלה שיגידו שכדאי לבחור בגלשן איכותי שיחזיק זמן רב, ויש כאלה הסבורים שהגודל כן קובע וכדאי לקחת גלשן כמה שיותר גדול שיתן לכם ביטחון ויציבות, בימים הראשונים שלכם במים כגולשים.

 

יש כמה משתנים שכדאי שתקחו בחשבון כשאתם בוחרים את הסופט שלכם- הנתונים הפיזיים שלכם, הכושר בו אתם נמצאים וכמה זמן יש לכם להקדיש ללימוד גלישה. יש גם אלמנט של העדפה אישית, אבל זה משהו שתוכלו להבין על עצמכם, רק עם הזמן והניסיון שתצברו במים.

 

באופן כללי, רמת הגלישה מתחלקת ל-3: מתחילים, מתקדמים ומקצוענים.

 

את רמת המתחילים ניתן לחלק ל2:

 

מתחילים חדשים שלומדים לגלוש בפעם הראשונה.
מתחילים שיש להם קצת ניסיון, הכוונה לאלה שרוצים לרענן את הבסיס כי למדו לפני זמן רב, או גולשים שעברו שינוי גופני כלשהו (כמו פציעה או לידה), ורוצים להתחיל וללמוד שוב את הבסיס באיזי.
באופן כללי, גלשנים ארוכים ורחבים יתאימו יותר למתחילים, וגלשנים קצרים וצרים לגולשים מתקדמים. אך כדאי שתדעו שהחלוקה הזאת היא לא אבסולוטית. על מנת שתמצאו את הגלשן המתאים חשוב שתדעו איך להשתמש בו, ועם איזה בחירה תהנו הכי הרבה לגלוש במים.

 

מה הכי חשוב שיהיה בגלשן סופט שלכם?

אורך, רוחב ונפח- ראשית חשוב לציין שאת אמות המידה בגלישת גלים כותבים בפיטים, אינצ’ים וליטרים.  הכלל הוא שהגלשן צריך להיות ארוך יותר מהאדם הגולש עליו, כך שאם מעמידים אותו ליד הגולש- תמיד הסופט יהיה גבוה יותר. הרוחב יהיה של לפחות 22 אינץ׳, על מנת לאפשר יכולת ציפה טובה יותר.

 

כגולשים מתחילים מומלץ להתחיל לגלוש עם אורך ונפח גדולים. ההמלצה שלנו היא גלשן סופט סטנדרטי, מה הכוונה? גודל אמצע שהוא בערך 2/78 אינץ׳ עובי ו8 פיט אורך ולפחות 55 ליטר. כמובן שלגולשים במשקל של מתחת ל-75 ק״ג אפשר בקלות לרדת לאורכים של 6-7 פיט (איתם גם הרוחב, עובי ונפח ירדו בהתאמה).

 

יתרון בולט של גלשני הסופט הוא שלא תצטרכו להשתמש כמעט בשעווה לגלשן (ווקס) היות והספוג עצמו מספיק מחוספס, ויאפשר לכם אחיזה טובה בזמן הגלישה. אם אתם רוצים לדעת עוד בנושא, תכנסו לקרוא כאן איך לבחור גלשן.

 

 

 

איך יודעים מה רמת הגלישה שלי?

 

גלישת גלים זהו ספורט שמצריך שנים רבות על מנת לתפוס מיומנות, אפשר להגיד שכל אחד/אחת שחי בישראל ונמצא בשנת הגלישה הראשונה שלו הוא גולש מתחיל. מתי עוברים למדרגה הבאה? כשמתחילים לתפוס פינה (לרדת את הגל הצידה).

 

אם אתם לא בכושר, כדאי שתבחרו גלשן עבה ורחב שייתן לכם כוח בחתירה ויעזור לכם בתפיסת גלים. בגלישת גלים, לא משנה מהי רמת הגלישה שלכם אתם צריכים כוח גם בפלג הגוף העליון, על מנת לחתור לגל במהירות כדי שתצליחו לרדת אותו.

 

יש שיגידו שגיל הגולש יכול להשפיע בבחירת גלשן, שגולש מיומן בגיל 25 יהיה בעל סיבולת גבוהה יותר ביחס לגולש עם מיומנות דומה, ובאותו גובה ומשקל בגיל 45, כדאי שיבחרו גלשן בהתאם.

מה אנחנו חושבים? שגיל הוא רק מספר 🙂 אך אין ספק שגם גולש שהוא בעל ניסיון וותק, צריך לשמור על כושר באופן קבוע, ואז גם הוא יוכל לגלוש על גלשן דומה לחברו הגולש הצעיר יותר.

מעבר לזה, עם גלשן עם נפח גבוה תשקיעו פחות אנרגיה בזמן החתירה, כך שתתעייפו פחות מה שיעזור לכם ליהנות מיותר זמן גלישה במים, וזה תמיד נחמד כך שגלשן כזה, יהווה פתרון הכי טוב לרוב הגולשים.

גובה ומשקל הגולש

לא משנה איזה גולשים אתם ומה הניסיון שלכם, תמיד תתאימו את הגלשן לגובה והמשקל שלכם. אם תשימו לב גולשים תמיד שואלים אחד את השני- כמה אתה שוקל? זה לא כי הם שוקלים לעשות הסבת מקצוע ולהפוך להיות דיאטנים, אלה כי זהו גורם חשוב בבחירת הגלשן והציוד באופן כללי.

נגיד עכשיו קצת את המובן מאליו, אבל חשוב שתשימו לב לזה- הגובה שלכם לא ישתנה (בחייכם הבוגרים לפחות, ילדים ובני נוער זה משהו אחר כמובן…), אך המשקל יכול לעלות או לרדת במהלך השנים.

למה זה חשוב? כי כמו שאמרנו בהתחלה, אנחנו מתאימים את הגלשן לגובה וגם למשקל שלכם. אז שימו לב לשינויים במהלך השנים, ותמיד תתאימו את הגלשן למצב הקיים.

 

מהו הגל המועדף עליכם?

 

סוגי הגלים והתנאים משתנים מיום ליום וגם מחוף לחוף, אז כדאי שתדעו מהו סוג הגל המועדף עליכם. גל קטן, בינוני או גדול? האמת היא שזאת הסיבה שלהרבה גולשים יש מספר גלשנים, כי הם רוצים שתהיה להם האפשרות לגלוש בכמה שיותר תנאים.

 

כמובן שרכישה של מספר גלשנים היא עניין גם של אפשרות כלכלית, אך כמו בכל דבר בחיים אם הגלישה זהו הספורט המועדף עליכם, תדעו שהשקעה במבחר גלשנים תאפשר לכם למקסם את הזמן שלכם במים (במקום שתשבו בבית ותתבאסו, בימים שאין לכם את הגלשן המתאים לתנאים של אותו היום).

 

הגלשן המתאים ביותר למתחילים

אם אתם גולשים מתחילים כנראה כבר שמעתם את השמות הבאים (ואלו לא הראפרים המובילים ב2020): שורטבורד, פיש, פאנבורד, לונגבורד וסאפ (stand-up paddleboard). אנחנו מסכימים שמבחר האופציות בהחלט יכול לבלבל, אז בואו נעשה סדר ונתחיל מהגדול לקטן.

 

סאפ או בשמו המלא סטנד אפ פדל בורד- הוא לא גלשן שמופיע כסטנאפיסט בלילות אלא בעצם גלשן עמידה עליו חותרים. מה הוא קשור אתם שואלים? כי הוא אופציה מדהימה לגולשים מתחילים מהרבה סיבות, עליהן תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר מקיף שפרסמנו לא מזמן על גלישת סאפ.

 

למתחילים תמיד כדאי לבחור בגלשן שהוא עם יכולת ציפה גבוהה, גלשן שהוא עם נפח גדול (נמדד בליטרים) יהיה מאוד יציב יהפוך את החתירה ותפיסת הגלים לקלה יותר, כך שיהיה לכם כיף יותר להתחיל איתו ובהמשך גם להתקדם.

 

Shape of you- עיצוב הגלשן

מעצבי הגלשנים יודעים אילו חומרים יאפשרו לגולש לשפר את הביצועים שלו באופן כללי, ואיך משתנים כמו: המשקל העיצוב וההתנגדות של הגלשן למים ישפיעו בזמן הגלישה.

גלשן סופט קלאסי יהיה בדרך כלל  עם חרטום עגול, כך שיש לו יכולת ציפה טובה יותר, טיפ קטן: כדאי שתבדקו שהחלק האחורי לא דק מידי, כי זה יקשה עליכם כשתעמדו עליו בניסיון לתפוס גלים.

גלשנים במבנה רחב יותר יתאימו לגלים קטנים ומושיים, ויאפשרו יכולת ציפה טובה.

 

רוקר- יהיו גלשנים איטיים יותר לגלישה בקו ישר וקשים יותר לחתירה, אך בגלשנים כאלו יהיה קל יותר לבצע סיבובים של החרטום, כך שהם יתאימו למי שמחפש יותר אקשן בגלישה.

 

הירכתיים המעוגלים הנפוצים ביותר הם:

•    זנב סיכה או pin tail.
•    זנב עגול או round tail
•    זנב דלעת או squash tail
•    rounded tail זנב מעוגל

הם נפוצים היות והם מחזיקים את הגלשן בצורה המתאימה לכל תנאי הגלישה שיש, חיסכון בכסף ומקום זה תמיד נחמד, כך שבמקום לרכוש מספר גלשנים תוכלו להנות מהם ברוב ימי הגלישה שלכם.

 

ממה עשוי גלשן סופט?

האמת היא שגלשני הסופט (גלשנים רכים) מגיעים במבחר אפשרויות מבחינת החומרים מהם הם עשויים, בינהם אפוקסי, פוליאסטר ומבנה של קצף רך. נסביר על ההבדלים בינהם על מנת שיהיה לכם קל יותר לבחור:

 

1.    גלשנים העשויים מקצף רך- אלו הגלשנים הכי נפוצים לשיעורים בבתי ספר לגלישה, אך עם זאת הם מקשים על ההתקדמות של הגולשים המתחילים. אז למה משתמשים בהם הכי הרבה? היות והמבנה הרך שלהם מונע פציעות כשתקבלו מכה מהגלשן, וזה לא שאנחנו רוצים לבאס אבל זהו שלב בלתי נמנע בתהליך, בדיוק כמו שחייבים להירטב כדי לגלוש 🙂

 

בשלב הראשוני שלכם כגולשים, הגלשן יכול לפגוע גם בכם וגם בגולשים הסובבים אתכם היות ובהתחלה השליטה שלכם היא מועטה. כך שהרכות של הגלשן הופכת כל מכה כזאת למשהו קליל בתהליך הלימוד והגלישה.

החומר ה״קצפי״ טוב במיוחד גם לילדים שרוצים לגלוש מהסיבות שציינו קודם. אם אתם מתכננים לקחת את הגלישה ברצינות אז גלשן מחומר עמיד יותר יהיה עדיף, היות והמבנה של הגלשן והפינים הרכים בעצם יפחיתו מהביצועים שלכם בהמשך הדרך וחבל.

ואם גם לכם כמונו הסביבה חשובה, תשמחו לדעת שבשנים האחרונות החברות שמייצרות את הגלשנים התחילו למצוא אלטרנטיבות ירוקות (בניגוד לחומרים כימיים שהיו בשימוש בעבר), כמו אצות ואפוקסי. אז בקרוב אשמח להזמין סלט וואקמה ליד גלשן האצות שלי 🙂

 

תנו לי בוגי (והרבה אורות)

אם גם אתם כמונו לא נולדתם בסוף שנות ה-70 (והאמת גם אם אתם כן!) הבוגי היה הדבר הכי גזעי אז. אבל תכלס? הוא סופר קול גם ב2020 ואחרי! הבוגי הוא בעצם מעין מיני גלשן, הוא קצר, עשוי ספוג קל ויכול להתאים לילדים, מתחילים, וכל מי שרוצה להחזיק אותו בקלילות על הסקייטבורד בדרך לים.

 

הבוגי מעולה לגלישת גלים, הוא מגיע עם ליש לגלשן המתחבר לכם לקרסול ושומר שלא יעלם לכם תוך שניות במים (והוא לא גדול אז זה בהחלט יכול לקרות ללא הליש).
בנוסף, לגלשן הבוגי יש גם יתרון ברור מבחינת המחיר- זהו הגלשן גלים הזול ביותר שתוכלו למצוא. כמה זול? פחות מ-400 ₪ ויהיה לכם גלשן בוגי חדש.

ומה עם חסרונות? הוא לא מתאים לגולשים בשלבים מתקדמים, וגם פחות לגולשים ״גדולים״ יותר מבחינת גובה ומשקל. ולא נסיים את הנושא בלי השיר המופלא של אפרים שמיר.

 

גלשן סופט לונגבורד

אם המידות שלכם גדולות יחסית (גובה או משקל) או לחילופין אתם רוצים להתחיל בחווית הגלישה באיזי, ועם תחושת ביטחון- לונגבורד זה הגלשן בשבילכם. כשמו כן הוא- ארוך יותר מכל הגלשנים. היתרון הבולט שלו הוא שהאורך מקל על שלב החתירה (שהוא לא פשוט למתחילים היות ובהתחלה חותרים לא מעט), והכי חשוב תתפסו יותר גלים בזכותו.

גלשן סופט לונגבורד יהיה קל לנשיאה, שזה חשוב מאוד היות והוא גלשן גדול. יהיה לכם נוח להרים אותו לרכב, ולהסתובב איתו בחוף.

 

מה ההבדל בין מיני מאליבו ללונגבורד?

גלשני המיני מאליבו הם בדרך כלל באורך של בין  6’8 k- 9′ פיט, ועיצוב מעוגל שדומה לגלשן הלונגבורד. מה שנוח במאליבו הוא שהוא קומפקטי אך נוח לגלישה כמעט כמו הלונגבורד.

המאליבו כמובן עשוי מקצף ואומנם קשה לבצע איתו דאק דייב או בעברית ״צלילת ברווז״, אך אם אתם מתחילים כדאי לכם לנסות, הקלילות שלו יחד עם האורך הבינוני יכול להתאים להרבה גולשים מתחילים.

 

גלשן הלונגבורד לעומתו, הוא גלשן ארוך יציב וכייפי במיוחד לגלים קטנים, שבישראל זה אומר לא מעט ימי גלישה. אבל האמת היא שראינו גם גולשים מתקדמים יותר שעם השליטה הנכונה, תופסים גם גלים יותר גדולים עם הלונגבורד אז אל תגידו שלא אמרנו.

גלשן לונגבורד מתחיל מאורך של שני מטר ומעלה, אמרנו לונג נכון? ברובם תמצאו מערך של בין סנפיר יחיד לשלושה.

 

מה חדש בעולם הסופטבורד מ- 2020?

אם אתם מתחילים לגלוש בעשור החדש אז זכיתם ממש! ובמקרה יצא גם חרוז 🙂 למה? כי נכנסו דגמים רבים לשוק כך המבחר והאיכות גדלו מאוד. כמו שאמרנו קודם, לפני עשור הסופט היה גלשן שהיה קיים בעיקר בבתי ספר לגלישה ופחות נפוץ לקנייה לאנשים פרטיים.

 

בשנות ה-80 וה-90 הם היו אלטרנטיבה בטוחה לגולשים מתחילים. העיצוב היה של מיני מאליבו- חרתום וזנב עגולים, מאוד בסיסי ולא חדשני במיוחד.

בשנים האחרונות חברות הגלשנים הבינו את הפוטנציאל העצום בשוק הזה (בעצם כל הזמן אנשים חדשים רוצים ומתחילים ללמוד לגלוש) והם הוסיפו מבחר של שייפים כמו לדוגמא: צורות ביצה (Egg shapes), מכות (beaters), בולי עץ (logs), דגים (fishes) וזה רק תחילת הרשימה…

 

כמה עולה גלשן סופט?

אז אם הגעתם על לכאן אתם בטח רוצים לדעת מהו המחיר לגלשן סופט? אז האמת היא שזהו מהגלשנים בעלי הערך הכי טוב ביחס למחיר שיש.

המחירים נעים בין 1,000 ₪ ל- 1,600 ₪ ואל תשכחו שהוא מאוד שמיש לרוב ימי הגלישה שלכם כמתחילים וגם יהיה לכם קל למכור אותו בהמשך, היות ותמיד יהיו עוד גולשים מתחילים.

אל תתפתו לגלשנים זולים באתרים כמו אלי אקספרס או אי ביי, כי האיכות תהיה מאוד ירודה וחבל לכם לחוות גלשן שנשבר לכם במים במהירות.

תמיד קיימת האפשרות לשכור גלשן סופט, שזה אופציה לא רעה אך תהיו מוגבלים לאסוף ולהחזיר את הגלשן על פי שעות המקום, וכמובן לא תהנו מגלשן שהוא כולו שלכם.

 

גלשן סופט יד 2 או חדש?

אין ספק שגלשן סופט יד שנייה יכול התאים לכל גולש עם תקציב מוגבל, אך אצלנו בימית סחר יש מבחר גלשנים מעולים במצבים שונים כך ששוווה לכם לקפוץ לחנות שלנו בתל אביב להתרשם, או בנתיים להכנס לכאן לאזור המבצעים ולראות מה חדש.
הגלשנים מגיעים במבחר של גדלים, עיצובים מידות וצבעים כך שיוכלו להתאים לכל גולש או גולשת, וכמובן גם לילדים (ואיזה כיף להתחיל מוקדם בספורט הימי המדהים הזה).

 

לסיכום

 

כשאנחנו מדברים על גלשנים למתחילים גלשן סופט הוא המלך. תזכרו שהבחירה בגלשן המושלם לכם יהיה הגלשן עליו תהנו הכי הרבה לגלוש, וזוהי תמיד בחירה סובייקטיבית שלכם.

היום למדנו שמה שחשוב הוא לבחון את שלושת הפרמטרים האלו: עיצוב, אורך ומבנה. אך תמיד כדאי שתקבלו החלטה בהתחשב במבנה הגוף שלכם, רמת הגלישה והתנאים בים.

קצת עלינו

ימית סחר הוקמה בשנת 1973, על ידי דורון עזרא ואיתן פרידלנדר.
בתחילת דרכה, עסקה החברה בייצור מוצרים לשימוש ימי, כיום בימית בעיקר עוסקים בייבוא
מוצרים מתחום היאכטות והסירות, גלישת גלים, קייט-סרף , גלישת רוח וביגוד מתאים לפעילויות אלו.
בין היתר משווקת – למועדוני השייט והגלישה, חנויות ואנשים פרטיים.

קרא עוד